Дієтолог назвала причини, чому варто пити більше кави

Експерт розповіла про користь і ризики вживання кави
Експерт розповіла про користь і ризики вживання кави

Британський дієтолог Клер Колінз пояснила, чому корисно пити каву – передає НВ.

Колінз запевнила, що люди, які п’ють каву, живуть довше. У результаті аналізу 20 досліджень із загальним охопленням у 970 тисяч осіб, учені з’ясували, що ті з учасників, які найбільше п’ють каву, на 14% менше ризикують померти від передчасної смерті, ніж ті, хто нею не захоплюється. Навіть якщо ви вживаєте 1-2 чашки в день, ризик передчасної смерті знижується на 8%.

Крім того, люди, які п’ють каву, особливо чоловіки, менше ризикують захворіти на рак печінки. Відповідно до результатів аналізу шести досліджень, заснованих на загальній кількості випитих протягом дня чашок кави, вчені встановили, що відносний ризик раку печінки знижується з кожною чашкою на 14%.

Також вживання кави зменшує ризик захворіти на діабет 2 типу. Згідно з результатами аналізу 28 досліджень, у яких брали участь більше мільйона людей, які п’ють не менше трьох чашок кави в день, вчені прийшли до висновку, що відносний ризик розвитку діабету 2 типу серед них на 21% нижчий, ніж серед тих, хто рідко п’є каву або не п’є зовсім.

Щоправда, стежити за кількістю випитих чашок кави усе ж варто, якщо ви не хочете захворіти на рак легенів. Відповідно до аналізу досліджень із загальним охопленням до 100 тисяч чоловік, ризик захворювання на рак легенів серед учасників, які частіше за інших п’ють каву, на 27% вищий. Кожні дві чашки кави, судячи з досліджень, можуть підвищити ризик розвитку раку легенів на 11%.

Крім того, необхідно знати про ризик вживання кави під час вагітності. Зв’язок між вживанням кави і ризиком викидня (та іншими несприятливими наслідками вагітності), який описано в попередніх дослідженнях, вельми сумнівний, особливо за таких проблем, як низька вага при народженні та вроджені аномалії.

Американська асоціація акушерів і гінекологів рекомендує вагітним жінкам пити не більше 200 мг кофеїну в день. Це 1-2 чашки кави в день (у чашці розчинної кави міститься 50-100 мг кофеїну, а в горнятку заварної – близько 100-150 мг).

Ще один ризик пов’язаний із серцем, оскільки великі дози кофеїну можуть у короткі терміни підвищити кров’яний тиск і рівень гомоцистеїну у плазмі, що є одним із факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Залишити коментар

БЕЗ КОМЕНТАРІВ