Блогер, політичний експерт

Кирило Сазонов: Шведський стіл для української армії

Кирило Сазонов, політолог і блогер
Кирило Сазонов, політолог і блогер

Реформатори з Міноборони творять дива. Фантастика! Наші солдати тепер харчуються не гірше, ніж натовські генерали! Вчора глава проектного офісу реформ при Міністерстві оборони Андрій Загороднюк виклав у своїй колонці на УП фото обіду, яким годують зараз військовослужбовців у Львові та Одесі.

«У частинах, де проводиться експеримент, який передбачає повернення в армію військових кухарів. «Пілотний» обід, який незабаром стане стандартом», – підписав Загороднюк своє фото.

На фото – сьомга, банан, ананаси, салат зі свіжих помідорів і солодкого перцю. Круто, молодці! І все коштує менше 65 гривень. Ні не обід, а триразове харчування! Ділимо на три – виходить вартість обіду на фото приблизно 22 гривні. Ух ти! Ціна стейків сьомги в магазині приблизно 250-300 гривень. На око, звісно, складно оцінити, але такий шматочок не може коштувати менше 50 гривень.

Будь-яка господиня скаже, що собівартість такого обіду в рази вища, ніж 20 гривень. Однак нас переконують, що солдат не просто їсть червону рибу, заїдаючи ананасами. У «експериментальних» їдальнях діє система шведського столу, і солдати можуть брати будь-які продукти в необмеженій кількості!

Як Загороднюку вдалося вкласти в 22 гривні шведський стіл з сьомгою і фруктами? Чи шановний реформатор банально водить нас за ніс? Видаючи красиві картинки за результати своїх реформ?

Спілкуючись з військовими, які знають реальну ситуацію в частинах, де відбувається експеримент, дізнаєшся, що ця картинка – лише один з епізодів, що викликають сумніви. Бо далі нестиковок в розповіді все більше, а довіри все менше.

Приміром, Загороднюк пише, що використовують майже 250 видів продуктів. За фактом, менше ста. За фактом, до роботи в їдальнях залучають курсантів. За фактом, продукти в частини постачають ті самі компанії, що й раніше. Тому абсолютно не зрозуміло, в чому краса повернення «військових кухарів»? У рамках аутсорсингу, який є у всіх арміях НАТО, можна вводити і шведський стіл, і розширене меню з 250 видами продуктів. В чому проблема?

Загороднюк стверджує, що немає змоги впливати на раціон і контролювати якість. Але це нонсенс! Він каже, що співробітники аутсорсингових компаній – цивільні особи, які не можуть виїжджати в зону конфлікту. І одразу ж сам собі суперечить, заявляючи, що всі обслуговуючі функції в рамках експерименту виконують цивільні фахівці. Тобто цивільних посудомийок на фронт везти можна, а кухарів ні?

Шкода, що про це не знали американці, починаючи операцію в Іраку. У них вся система харчування військових побудована на аутсорсингу. Є вже чітка модель, відпрацьована в структурах Альянсу. І тільки наші «копперфільди» продовжують шукати «оптимальну модель у складних умовах», попутно підкидаючи в ЗМІ байки про сьомгу й ананаси за 22 гривні.

Чиновники обіцяють, що такими обідами годуватимуть солдатів в українській армії
Чиновники обіцяють, що такими обідами годуватимуть солдатів в українській армії

Апдейт. Запропонували з’їздити в частину і в усьому особисто розібратися. Поїду. Так що далі буде.

 

Залишити коментар

БЕЗ КОМЕНТАРІВ