Помідори захистять від радіації

Помідор
Ефект лікопіну можна буде використовувати для профілактики променевої хвороби

Речовина лікопін, яка міститься в помідорах, ефективно захищає від радіації. Такого висновку дійшли вчені Манчестерського університету разом з колегами з Кіля і Берліна. Результати дослідження опубліковані в журналі FEBS Letters.  

Наковці досліджували радіопротективний ефект лікопіну – антиоксиданту з групи каротиноїдів, що додає помідорам і деяким іншим плодам характерний червоний колір.

Виявилось, що лікопін захищає мембрани клітин від шкідливої ​​дії випромінювання, причому радіозахисний ефект залежить від концентрації кисню в довкіллі.

При нульовому вмісті кисню каротиноїд зменшував пошкодження мембран у 50 разів, при 20-відсотковому (атмосферне повітря) – у 5 разів, а при 100-відсотковому захисний ефект практично не спостерігався.

Науковці наголошують, що завдяки цьому ефект лікопіну можна буде використовувати для профілактики променевої хвороби при аваріях на атомних станціях і підвищення ефективності радіотерапії.

Учені зауважують, що ліпше вживати помідори з олією, вона збільшує всмоктування каротиноїдів в шлунково-кишковому тракті.

Читайте: Голландці зібрали врожай із «марсіанського» ґрунту

Залишити коментар

БЕЗ КОМЕНТАРІВ