Різдво по-європейськи (фото)

Рiздво Христове
Рiздво Христове

Різдво Христове є однією з найважливіших подій року для усіх християн, а також одним із найурочистіших та яскравіших свят у цілому світі. Прикрашені ялинки, свічки на столах, подібні до тих, що горіли у Вифлеємському хліві – все це об’єднує людей по усьому світу. Але як і будь-яке свято, кожен народ відзначає Різдво Христове за своїми звичаями та традицією. Інформаційний Акцент зробив підбірку, як відзначають Різдво у різних країнах Європи.

Boze Narodzeniе (Польща)

Різдво у Польщі
Різдво у Польщі

Різдво у Польщі прирівнюється до державних свят. За європейською традицією, Різдво наші сусіди відзначають 25 грудня і називають його Boze Narodzenіе: впорядковують ялинки, готують кольорові макети, які розповідають про появу на світ Спасителя. Різдвяна зірка – основний символ польського Різдва. День перед Різдвом поляки називають вігілія, вона починається з появою на небі першої зірки. Вже тоді сім’я може сісти за стіл, де має бути 12 страв. Традиційною стравою є короп: його голову повинен з’їсти господар будинку, який сидить на чолі столу. На стіл ставлять і оселедець, прикрашений кільцями цибулі та зелені. Вареники роблять з картоплі або капусти.

Безпосередньо перед вечерею родина молиться, відтак найстаріша особа розділює оплатку – тоненьку пластинку печеного тіста, яку купують у костелах. Усі члени сім’ї діляться один з одним частинками оплатки і бажають щастя, здоров’я. Цей обмін є найважливішим моментом під час вігілії. Згодом всі сідають за стіл, вечеряють, співають колядки.

Ще однією важливою традицією Різдва у Польщі є Пастерка (служба), яку проводять у ніч проти Різдва. Всі поляки збираються в костелі в ніч, коли народився Бог, щоб відчути його присутність. Після служби звучать колядки і всі розходяться. Однак, уже наступного ранку поляки знову приходять на службу, щоб почути привітання з Різдвом Христовим від священика і помолитися Богу.

Natale (Італія)

Iталiйське Різдво
Iталiйське Різдво

В Італії до Різдва Христового готуються дуже ретельно. Перед святами все має виблискувати, а у саму святкову ніч усе змовкає. Банк, магазин, ресторан чи дискотеку – зачинено. Громадський транспорт зупиняється по всій країні. Богослужіння розпочинається о 00:00 і триває півтори години. Святкові дні в Італії стартують з 24 грудня (Різдво) і продовжуються аж до 6 січня (Хрещення). Особлива квітка – пуансеттія або різдвяна зірка є символом цього свята. Основою цієї квітки є червоний колір.

24 грудня відзначають Vigilia di Natale, ніч перед Різдвом. На столі у кожного італійця повинен бути міланський пиріг, який схожий на паску, і називається «Панеттоне» його подають по закінченні різдвяної трапези з вином «брют». Всі страви на столі – переважно із риби, особливо в південних областях. У Римі традиційним різдвяним рибним блюдом є Капітонов – запечений або смажений вугор, який має бути жіночої статі, і обов’язково з ікрою. На Різдво італійці також їдять ягнятину. Загалом у кожної сім’ї є свої традиційні блюда. Також важко уявити італійський різдвяний стіл без традиційної сочевиці і дзампоне – фаршировані ковбасами і сосисками свинячі ніжки. Новорічний напій – це італійське вино. Пити шампанське, особливо французьке забороняється. Деякі сім’ї люблять сідати за святковий стіл ще на наступний день 26 грудня.

Navidad (Іспанія)

Різдво в Iспанiї
Різдво в Iспанiї

В Іспанії Різдво відзначають 25 грудня, і воно є найважливішим зимовим святом, до якого починають готуватися ще в листопаді. На вулицях встановлюють ялинки, можна зустріти Папу Ноеля – рідного брата Санта Клауса.

Починають святкувати за тиждень-два до самої дати. Влаштовують вечори для друзів або співробітників. За традицією застілля закінчується зранку. В середньому кожен іспанець відвідує 3 таких заходи.

Тут Різдво – це домашнє свято, тому на нього запрошують всіх, навіть далеких родичів. Різдвяна ніч у іспанців носить назву Nochebuena. У різних регіонах Іспанії своє різдвяне меню. На півдні – це традиційна для багатьох народів індичка, в центральних областях – порося чи ягня, а на півночі – вугор. А також всілякі солодощі: халва, марципани, анісові льодяники тощо.

Найважливішим традиційним різдвяним символом в Іспанії вважають Белен, макет, що демонструє картину народження Христа. Ними прикрашають як вітрини магазинів, так і міські площі.  Для іспанців головний день Різдва – 6 січня, свято Трьох Волхвів, а головне блюдо – горіхи з медом.

Christmas (Англія)

Різдвяна вечеря в Англії
Різдвяна вечеря в Англії

Англійці не надають великого значення Новому року, для них головним зимовим святом є Різдво. В Англії ялинка встановлюється в середині грудня, її називають «Різдвяним деревом», прикрашають в традиційні кольори – червоний, зелений і золотий. Для англійців Різдво – це сімейне свято, його мало хто святкує на самоті або серед незнайомих людей.

Головним блюдом різдвяного столу є індичка. Також повинні бути печені картопля і каштани, бекон, пастернак і брюссельська капуста, до них подається журавлинний соус. На десерт – англійська фруктовий пудинг, приготований на пару. До речі, в його приготуванні (а точніше – помішуванні) повинен взяти участь кожен член сім’ї. В ніч проти Різдва діти лягають спати після того, коли залишають м’ясний пиріг і молоко для Отця Різдва і морквину для Рудольфа (це різдвяний казковий герой). А зранку біжать до ялинки, де в панчохах або різдвяних шкарпетках лежать довгоочікувані подарунки. У Англії прийнято дарувати один одному подарунки однієї вартості. В сімейному колі вручення подарунків проводиться за допомогою жереба.

Щороку, в 3:00 дня, по телевізору транслюють промову королеви Єлизавети з привітаннями, після чого вся сім’я грає в шаради або в настільні ігри.

Noël (Франція)

Французький різдвяний торт
Французький різдвяний торт

Різдво є найголовнішим святом в році для будь-якої французької сім’ї і готуються до нього відповідно, ґрунтовно цілий місяць. У сучасній Франції воно розтягується на цілий місяць, починаючи від 6 грудня, в день святого Миколая, і завершується 6 січня – в день Короля (або день Епіфанії). У Франції ялинка не є особливо популярною, французи просто вішають над дверима будинку гілку омели.

Свято Різдва у Франції відзначають в близькому родинному колі, в якому не змінюється меню. Різдвяна вечеря – це важливе сімейне подія. На святковому столі неодмінно має стояти гарне м’ясо і найкраще вино, а також устриці, фуаґра або паштет з гусячої печінки, звичайно ж індичка і торт, запечений у формі поліна. До речі, поліно – це не тільки десерт, а відгомін старовинного ритуалу.

Напередодні Різдва після нічної меси люди збираються у себе вдома або в ресторанах на святкову вечерю під назвою Ревейон (reveillon). Ревейон означає пробудження, настання дня – це символічне духовне пробудження людини внаслідок усвідомлення значення народження Христа.

Weihnachten (Німеччина)

Нiмецький різдвяний вінок
Нiмецький різдвяний вінок

З 1 грудня, Німеччину не впізнати, всюди відчувається атмосфера свята і радості. Вітрини магазинів, фасади будинків, арки, вулиці і дерева – прикрашають до свята. Все навколо виблискує від різдвяних вогнів –  атрибутів Німецького Різдва.

Головним символом Різдва в Німеччині вважається «Різдвяна зірка»  – це кімнатна рослина молочай найкрасивіший, пуансеттія. Вона розквітає, як правило, в грудні і має яскраво-червоні приквітки, які нагадують зірки. Одним з символів німецького свята є також різдвяний вінок з обов’язковими чотирма свічками.

24 грудня – Святий вечір (Heilige Abend) – німецькі сім’ї йдуть до церкви, а потім сідають вечеряти. На святковий стіл подають сім або дев’ять страв. Різдво не обходиться без пшоняної каші на молоці, приправленої маслом і медом. Ну і, обов’язковий фарширований гусак, а також свинина з квашеною капустою. Німці не можуть обійтися на святковому столі і без різдвяного пирога – Штоллен, рецепт якого містить багато сухофруктів і приправ.

Як бачимо, традиції святкуванні Різдва Христового у кожній країні різні, але незмінним атрибутом всюди є сім’я, адже це в першу чергу сімейне свято.

Залишити коментар

БЕЗ КОМЕНТАРІВ