Сосиски, ковбаса та бекон викликають рак товстої кишки, – ВООЗ

сосиски
ВООЗ визнала сосиски, ковбасу та бекон канцерогенами

Перероблене м’ясо, наприклад, сосиски, ковбаса або бекон – викликають рак товстої кишки. Червоне м’ясо також може бути пов’язане з ризиком виникнення цього захворювання, заявляє Всесвітня організація охорони здоров’я. Вживання 50 грамів переробленого м’яса на день (два шматочки бекону) збільшує ризик виникнення раку такого типу на 18%, йдеться в звіті Міжнародного агентства з вивчення раку, яке входить до ВООЗ, повідомляє BBC.

Червоне м’ясо, можливо, є канцерогенним, проте доказів наразі недостатньо, зазначається у звіті. При цьому у ВООЗ наголошують, що за іншими показниками м’ясо може бути одночасно корисним для здоров’я.

Для складання звіту ВООЗ проаналізувала 800 наукових досліджень, що вивчали можливий зв’язок між вживанням м’ясних продуктів і раком. Канцерогенні властивості переробленого м’яса, можливо, пов’язані з добавками і способами приготування, які збільшують термін його придатності, – копченням, в’яленням, а також додаванням солі та консервантів.

Як зазначив представник ВООЗ Курт Страйф, ризик виникнення раку через вживання переробленого м’яса залишається невеликим, але збільшується залежно від обсягу споживаних продуктів. Згідно підрахунків експертів, що наводилися восени 2013 року, перехід українського сільського господарства на європейські технічні регламенти потребує інвестицій в обсязі 6 млрд. доларів.

Досі ж українських виробників ковбас нерідко звинувачують у використанні шкідливих замінників натуральних інгредієнтів, чимало з яких неможливо визначити за допомогою відомих методик. «Наприклад, використовують гідролізат свинячої шкурки. Це білий порошок. Він не шкідливий. Свиняча шкіра – це білок, який після спеціальної обробки нормально засвоюється організмом. Але їм замінюють м’ясо. Тобто, більш дешевим інгредієнтом замінюють дорогі. Спіймати його неможливо», – заявила керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій.

Що ж до популярності ковбаси як продукту повсякденного харчування, то, згідно повідомлень ЗМІ, саме ковбасні вибори та спиртне найчастіше крадуть відвідувачі українських супермаркетів.

Інформаційний Акцент

Залишити коментар

1 КОМЕНТАР

Comments are closed.